Wat zijn rimpels eigenlijk? | L'Excentrique

Wat zijn rimpels eigenlijk?

Female face

Iedereen praat erover maar wat zijn die gelaatstrekken die we rimpels noemen en kost wat kost willen bestrijden?

 

Er zijn fysieke tekenen die aantonen dat een persoon ouder wordt. Een man kan bijvoorbeeld zijn haar verliezen of langzaam grijs worden. Ook onze huid vertoont tekenen en om dat te begrijpen, moeten we weten wat rimpels zijn.

Onion epidermis with large cells under microscope

De huid bestaat uit 3 lagen, namelijk de opperhuid, de lederhuid en het onderhuidse weefsel. De buitenste laag, de opperhuid, wordt dunner en minder kleverig naarmate we ouder worden. Dit veroorzaakt op zijn beurt droohgheid en aangezien deze met 10% per decennium afneemt, heeft de huid meer tijd nodig om zich te herstellen.

Dit heeft ook gevolgen voor de lederhuid, want er wordt minder collageen aangemaakt en de vezels die ons elasticiteit geven, slijten ook, waardoor onze huid ook slapper wordt. We zweten niet meer zo veel als vroeger omdat ook het aantal zweetklieren afneemt.

Nu we weten waar het kan gebeuren, kunnen we rimpels eenvoudigweg beschrijven als ribbels of vouwen op een oppervlak.

Maar is veroudering de enige oorzaak van rimpels? Het antwoord is nee. Studies hebben aangetoond dat blootstelling aan ultraviolet licht, UVA of UVB, verantwoordelijk is voor 90% van de huidveroudering. Dit varieert per ras vanwege de pigmentbescherming van de persoon.

Female face

Enkele andere studies hebben aangetoond dat rimpels ook kunnen worden veroorzaakt door omgevingsfactoren. Voorbeelden hiervan zijn het roken van sigaretten en vervuiling, aangezien dit veroudering kan versnellen door de productie van zuurstofvrije radicalen. Dit zijn deeltjes die door veel van de chemische processen in het lichaam worden geproduceerd en wanneer deze in te grote hoeveelheden worden geproduceerd, kunnen ze de celmembranen beschadigen, waardoor niet alleen rimpels maar ook andere huidaandoeningen kunnen ontstaan.

 

Snel gewichtsverlies kan ook rimpels veroorzaken omdat je het volume van de vetcellen die het gezicht beschermen vermindert, waardoor de huid verslapt.

Nu we weten wat rimpels veroorzaakt, kunnen ze ook behandeld worden? Het antwoord is ja. Sommige dermatologen raden retinoïnezuur aan, dat op de huid wordt aangebracht om de kloven op te vullen. Er zijn ook zaken die mensen kunnen nemen zoals topische crèmes en zalven om de bovenste lagen van de huid af te pellen, dermabrasie wat een procedure is om de bovenste laag van de huid te schuren, het toedienen van collageen of botuline (botox) onder de huid en laserchirurgie.

 

Beautiful woman getting facial skincare treatment in a cosmetic beauty clinic

Kan iedereen een van de genoemde behandelingen ondergaan? Het antwoord is nee. Dit hangt af van de leeftijd van de patiënt. Welke u ook kiest, u dient best professioneel advies te vragen.  Iedere situatie is erg verschillend.

In sommige gevallen is een combinatie van behandelingen mogelijk. Het beste is te weten dat hierdoor de oude beschadigde oppervlakkige huidcellen gelijkmatig worden vernietigd en afgestoten, zodat de gezondere diepere cellen aan de oppervlakte hun plaats zullen innemen.

Er is niet veel dat mensen kunnen doen om rimpels te voorkomen omdat dit normaal is als we ouder worden. Maar we kunnen het wel vertragen door tussen 10.00 en 16.00 uur binnen te blijven, wanneer de zon het heetst is, en het gezicht te wassen met een milde, niet-zeephoudende reiniger. En een adequate voedende routine zoals deze van het Naturnua gamma helpt je al een heel deel op weg.  

Ook een regelmatige grondige, doch op jouw maat behandeling helpt het proces te vertragen. 

Daarom ook zijn de gelaatsbehandelingen bij L’Excentrique steeds op maat en met aangepaste ingrediënten.  Ze boosten je huid en bevorderen collageen aanmaak, voeden intens, brengen vocht terug in balans en geven het zijn elasticiteit terug.

Nu je weet wat rimpels zijn, kunnen we stappen ondernemen om het proces uit te stellen of het gewoon accepteren voor wat het is. Per slot van rekening is veroudering een feit waar we allemaal op een dag mee te maken krijgen.  Met een gezonde huid kunnen we de natuur echter wel een handje helpen.

Interesse in onze behandelingen op maat?  Kijk snel even op deze link of bel ons voor professioneel advies.