Wat is de relatie van zonnen en rimpels? | L'Excentrique

Wat is de relatie van zonnen en rimpels?

Sun protection on the beach

Zonnecrème is het beste anti-rimpel middel

 
Velen zijn zich er misschien niet genoeg van bewust, maar de zon en rimpels zijn nauw met elkaar verbonden en als u verder leest, kunt u de relatie tussen de zon en rimpels beter begrijpen. 
 
Het is een feit dat blootstelling aan ultraviolet licht, of het nu UVA of UVB is, dat afkomstig is van zonlicht, verantwoordelijk is voor 90% van de symptomen van vroegtijdige huidveroudering.
 
Aangezien de meeste effecten van fotoveroudering optreden tegen de leeftijd van 20 jaar, wordt de omvang van de door de zon veroorzaakte schade aan de huid bepaald door de totale levenslange blootstelling aan straling en de pigmentbescherming. 
 
Tot de veranderingen in de opperhuid die door voortdurende blootstelling aan de zon worden veroorzaakt, behoren, vele schadelijke, het dunner worden van de opperhuid en de groei van huidlaesies zoals actinische keratosen, plaveiselcelcarcinomen en basaalcelcarcinomen,  
 
Langdurige blootstelling aan de zon veroorzaakt een snellere afbraak van collageen in de lederhuid dan alleen chronologische veroudering. 
 
Collageenvezels raken beschadigd door zonlicht en veroorzaken de ophoping van abnormale elastine en wanneer deze door de zon veroorzaakte elastine zich ophoopt, worden er in grote hoeveelheden enzymen geproduceerd die metalloproteïnasen worden genoemd.
 
Onder normale omstandigheden zijn metalloproteïnasen verantwoordelijk voor het herstellen van door de zon beschadigde huid door collageen aan te maken en te hervormen. 
 
Dit proces verloopt echter niet altijd goed en sommige van de metalloproteïnasen breken het collageen zelfs af, wat leidt tot de vorming van ongeorganiseerde collageenvezels die bekend staan als littekens van de zon.
 
En wanneer de huid dit gebrekkige heropbouwproces herhaalt, ontstaan er rimpels. 
 
Aangezien de zon nog steeds de belangrijkste veroorzaker van rimpels is, is zonnebrandcrème het belangrijkste huidverzorgingsproduct om rimpels te voorkomen, maar de meeste mensen gebruiken zonnebrandcrème niet op de juiste manier. 
 
Het is het beste om rekening te houden met de belangrijke factoren bij het gebruik van zonnebrandcrème, vooral met het spectrum van de geabsorbeerde UV-straling, de hoeveelheid zonnebrandcrème die wordt aangebracht, en de frequentie van het aanbrengen. 
 
Zoals eerder gezegd geeft de zon ultraviolette (UV) straling af die op basis van de golflengte in categorieën kan worden ingedeeld. 
 
UVC-straling wordt door de atmosfeer geabsorbeerd en veroorzaakt geen huidschade, terwijl UVB-straling de buitenste laag van de huid, de opperhuid, aantast en de belangrijkste oorzaak van zonnebrand is. 
 
UVB dringt niet door glas en de intensiteit van UVB-straling hangt af van het tijdstip van de dag en het seizoen. 
 
UVA-straling daarentegen dringt diep in de huid door en werkt efficiënter en kan ook niet door glas worden gefilterd, maar overmatige blootstelling aan UVA kan ook gevaarlijk zijn.
 
De intensiteit van UVA-straling is constanter dan die van UVB, zonder de variaties gedurende de dag en het jaar. 
 
Ongeacht de golflengte kunnen zowel UVA- als UVB-stralen rimpels veroorzaken omdat ze collageen afbreken, vrije radicalen creëren en de natuurlijke herstelmechanismen van de huid afremmen. 
 
Een classificatiesysteem voor de gevoeligheid voor de zon is de Skin Phototype (SPT)-classificatie, die wordt gebruikt om de sterkte en het beschermingsspectrum van zonnebrandmiddelen tegen deze straling te bepalen en rimpels te voorkomen, zo niet te minimaliseren.
 
Mensen met huidtypes I en II lopen het grootste risico op fotoveroudering, waaronder rimpels en huidkanker, en daarom is het juiste gebruik van een zonnebrandmiddel om zowel UVA- als UVB-straling te blokkeren een belangrijke stap in de strijd tegen rimpels. 
 
Een arts kan je steeds meer individuele informatie verstrekken over jouw huidtype en de beste voorzorgsmaatregelen.  Ook zich regelmatig laten testen bij vlekjes of huidverandering is een essentieel deel van je huidroutine.
 
Zoals beloofd, is het verband tussen zon en rimpels aangetoond en geldt nog steeds het oude gezegde: een beter voorkomen dan genezen.